Nyheter

Hvordan oppnå reell effekt og kontinuitet i arbeidet med bærekraft?

En reise fra strukturert arbeid med samfunnsansvar til strategisk arbeid med FN’s bærekraftsmål

Å ha fokus på bærekraft er viktig, men det kan være ganske overveldende. I dag er det kanskje selvsagt at man prioriterer dette arbeidet, men hvor begynner man og hvordan gå fra ord til handling?

Siden 2016 har vi i Stretch jobbet systematisk med aktivt samfunnsansvar i samarbeid med Corporate Good . Vi fulgte den gang en konkret modell til aktivt samfunnsansvar og dette har senere blitt en viktig del av vår kultur i Stretch. Les mer om betydningen av dette arbeidet her eller i boken Bærekraftig business av blant annet Maria Peltokangas, daglig leder i Corporate Good.

I fjor var vi klare for å bygge videre på dette arbeidet. Denne gang skulle vi ta et steg videre og jobbe frem en strategi og et strukturert arbeid som inkluderte både bærekraft og aktivt samfunnsansvar i Stretch.

Så hvordan vet vi at våre valg har en effekt? Hva er det vi bidrar til, og hvordan sikrer vi kontinuitet i arbeidet?

Dette har vært grunnleggende spørsmål for oss. Sammen med Maria Peltokangas har vi det siste året derfor fulgt Corporate Good’s 5-stegsmodell til bærekraft. Her er målet å velge ut hvilke av FNs bærekraftsmål som vi kan bidra til, basert på vår nåsituasjon og ambisjoner, og deretter knytte dette til aktiviteter og handlingsplaner for veien videre.

I denne artikkelen kan du lese om våre erfaringer ved å bygge en strategi for bærekraft, og ikke minst, den viktige veien videre fra ord til handling. Dersom du er en del av et selskap klar for å ta dette steget, kan vi anbefale en prat med dyktige Maria og gjengen i Corporate Good.

Steg 1 – Etablere forståelse og kunnskap

I fjor høst inviterte vi alle Stretch’ere til en afterwork hvor vi fikk et foredrag av Maria i Corporate Good. Hun er sertifisert Climate Reality Leader og ga oss i løpet av en times tid et oppsummert bilde av klodens tilstand, og dermed også menneskene som bor her sitt livsgrunnlag. Dette var en måte å sette bakteppet for hvorfor arbeidet vi skulle i gang med var viktig og i alles interesse.

Akkurat på samme måte som det kjente rammeverket for endringsledelse, PROSCI, der man bruker en modell kalt ADKAR for å beskrive hvordan vi steg for steg går vellykket igjennom en endring. A’en i ADKAR står for Awareness, bevissthet på norsk, og er et viktig første steg for å kunne ta fått på en endringsreise.

Sammen med Maria skapte vi et felles kunnskapsgrunnlag og motivasjon til hvorfor vi skal legge ned tid og krefter i arbeidet med bærekraft.

Men hvordan oversetter man dagens store klimautfordring til konkrete handlinger for oss ansatte som faktisk har en effekt?

Steg 2 – Fastsette nåsituasjon og ambisjonsnivå

Sammen med arbeidsgruppen FOLK, vår egen fokusgruppe for bærekraft og sosiale aktiviteter, gikk vi først i gang med å forstå vår nåsituasjon og ambisjonsnivå i Stretch. Vi gjorde en gjennomgang av tidligere aktiviteter og dokumenter (retningslinjer, personalhåndbok o.l.), vi så på vår kontordrift, opprettet klimaregnskap og undersøkte våre reise- og transportvaner. Denne innsikten brukte vi som et grunnlag for å sette et nytt ambisjonsnivå for Stretch. Et godt tips her var å undersøke hva andre bedrifter gjør og har gjort innen bærekraft og samfunnsansvar.

Det er viktig å huske på at alle bedrifter er ulike, og har dermed forskjellige muligheter til å skape en faktisk effekt. For oss i Stretch har det i flere år vært viktig å bidra med aktivt samfunnsansvar, spesielt rettet mot barn og unge i sårbare situasjoner i samfunnet. Dette ble derfor et viktig utgangspunkt for oss i bærekrafts-arbeidet vårt.

Denne øvelsen var en fin måte å forstå hva vi er gode på og hvor vi kan bli bedre. Nå var vi klare for å sette oss mål og knytte konkrete tiltak til disse.

Steg 3 – Prioritere mål og tiltak

For å klare å knytte mål og tiltak mot noe som har en effekt er FNs bærekraftsmål et godt utgangspunkt. FNs bærekraftsmål er verdens felles mål for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Vi hadde en gjennomgang av alle 17 hovedmål og 169 delmål for å vurdere relevansen for vår, og hvor det var vi kunne utgjøre en forskjell. Gjennom dette arbeidet kom vi frem til totalt 14 delmål for følgende hovedmål:

Delvis har vi klart å knytte allerede pågående aktiviteter mot noen av delmålene, og i noen tilfeller har vi valgt ut delmål som vi mener det burde jobbes mer strategisk og målrettet med. Totalt sett utgjør dette et godt startpunkt for oss å jobbe rundt, og så forventer vi at dette vil være et kontinuerlig arbeid og gi rom for utvikling over tid. Nye mål kommer kanskje til, og noen vil kanskje ikke være like aktuelle på et senere tidspunkt – dette er et kontinuerlig arbeid for oss.

Steg 4 – Detaljere aktiviteter

Som med alt arbeid som innebærer endring og nye tiltak, er det viktig at det ikke blir en engangsjobb, men noe man forankrer godt i organisasjonen. Ved å fokusere på kontinuitet, involvering av ledelsen og ansvarsfordeling kan arbeidet bli ivaretatt på en god måte over tid.

I dette steget har fokuset vårt vært å legge inn aktiviteter til hvert av delmålene. Basert på disse skal vi utarbeide et årshjul, delegere ansvar for hvert av våre fokusområder og jobbe med hvordan vi ivaretar kontinuitet og utvikling i organisasjonen. Dette er viktig for å enklere kunne relatere våre aktiviteter mot FNs bærekraftsmål, og dermed mot en reell effekt, noe som igjen er med på å motivere og inkludere ansatte.

Her er ansatte i Stretch samlet for dugnad på Vettakollen 12. mai 2022

Et eksempel på hvordan vi har knyttet aktiviteter til et av FNs bærekraftsmål:

Under FNs bærekraftsmål 1: Utrydde fattigdom, har vi valgt oss ut delmålet 1.5: Innen 2030 utrydde all ekstrem fattigdom. Til dette delmålet knytter vi våre aktiviteter innen samfunnsansvar for å hjelpe unge og barn i sårbare situasjoner.

 

 

Steg 5 – Definere veien videre

Denne prosessen har lært oss enormt mye. Nå har vi flere verktøy på plass for å kunne jobbe videre med bærekraft og samfunnsansvar i vår organisasjon.

Til høsten vil vi jobbe med å bygge inn mål og strategi som noe felles for alle Stretch-bedrifter. Internt vil vi fortsette å strekke oss mot å redusere klimautslipp og fortsette å utføre aktiviteter innen samfunnsansvar som gir effekter i samfunnet. Vi ønsker også å styrke vårt arbeid innen kompetansebygging for våre ansatte, og her står mangfold og inkludering nå høyt på agendaen. Dette håper vi også kan føre til å øke våre muligheter for å finne nye og spennende forretningsområder.

Dersom dere ønsker å ta fatt på denne reisen, er det bare å kontakte oss eller Corporate Good. Les også gjerne mer om vårt arbeid med bærekraft via vår nettside stretch.no.

 

Ida Marie Strømseng
ida.stromseng@stretch.no

Del dette innlegget